مراحل تولید زغال لیمو (قلیان)
مراحل تولید زغال لیمو (قلیان)
آنچه در این مطلب می خوانید:
- ویژگی های زغال لیمو باکیفیت
- انواع روش های تولید زغال لیمو
- روش سنتی تولید زغال لیمو
- روش صنعتی تولید زغال لیمو
- مراحل تولید زغال لیمو
- چند روز زمان برای تولید زغال لیمو لازم است؟
- سود تولید زغال لیمو چقدر است؟
با افزایش مصرف قلیان، استفاده از انواع زغال به ویژه زغال لیمو بسیار رایج شده است. بنابراین افراد زیادی تولید زغال لیمو و فروش آن را به عنوان منبع درآمد خود انتخاب کرده اند. بر خلاف تصور عموم، زغال لیمو را با انواع چوب درختانی که در ساختار آن ها ترک وجود نداشته باشد مانند پرتغال، نارنج، بلوط، شمشاد و … تولید می کنند و صرفا با چوب درخت لیمو نیست.
تولید زغال لیمو به دو روش صنعتی و سنتی انجام میشود که امروزه به دلیل جلوگیری از آلودگی هوا، روش صنعتی با دستگاه تولید زغال توصیه می شود. در این مقاله در مورد مراحل تولید زغال لیمو و انواع روش های آن صحبت می کنیم.
ویژگی های زغال لیمو باکیفیت
زغال لیمو به دلیل داشتن ویژگی های برجسته، طرفدار بیشتری نسبت به سایر زغال ها در میان مصرف کنندگان دارد. اگر مراحل تولید زغال لیمو به درستی و به صورت کامل انجام نشود، این زغال مزیت های خود را از دست داده و نمی تواند زغال مرغوبی باشد. در ادامه تعدادی از ویژگی های زغال لیمو مرغوب و باکیفیت را بیان می کنیم.
- حرارت بالایی دارد.
- به آرامی می سوزد و در نتیجه دوام بیشتری دارد.
- هنگام سوختن، جرقه و دود ایجاد نمی کند.
- گاز های سمی خارج شده از آن که عامل سردرد است، در زغال لیمو نسبت به سایر آن ها کمتر می باشد.
- خاکستر کمی دارد.
- در مدت زمان کمی پس از قرارگیری در معرض حرارت، سرخ و قابل استفاده می شود.
انواع روش های تولید زغال لیمو
همانطور که در ابتدا گفته شد، تولید زغال لیمو به دو روش صنعتی و سنتی قابل انجام است که امروزه به دلیل کاهش آلودگی هوا، برای تولید زغال در حجم بالا فقط از روش صنعتی و دستگاه تولید زغال لیمو استفاده می شود. در ادامه به بیان توضیح مختصری در مورد هر یک از روش های تولید زغال لیمو می پردازیم.
روش سنتی تولید زغال لیمو
در تولید زغال لیمو به روش سنتی، چوب ها را در کوره ای در بسته ریخته و آتش می زنند. پس از گذشت مدتی که چوب ها به زغال تبدیل شدند، زغال ها را جمع آوری می کنند.
در این روش برای تولید زغال لیمو، بیشتر از چوب درخت مرکبات استفاده می شود، چرا که با استفاده از آن زغال مرغوب تری تولید می شود. به دلیل ایجاد دود فراوان در روش سنتی و آلودگی محیط زیست، به کار بردن این روش دیگر مانند قبل رایج نیست.
روش صنعتی تولید زغال لیمو
کوره های استفاده شده در روش صنعتی تولید زغال لیمو، 4 جداره هستند و ورق استیل به کار برده شده در آن ها به گونه ای است که در حرارت بالا دچار سوختگی و اکسیداسیون نمی شوند. همچنین به دلیل ضخامت کوره، اتلاف حرارت ندارد و فرآیند تولید زغال لیمو در آن ها سریع تر از روش سنتی انجام می شود.
مدت زمان تولید زغال لیمو در کوره های صنعتی بین 24 تا 40 ساعت است که این مدت زمان در کوره های سنتی به 8 روز نیز می رسد. این کوره ها مجهز به تکنولوژی سرکه گیری از چوب هستند تا علاوه بر تولید زغال بدون آلودگی محیط زیست، سرکه چوب نیز تولید کنند. در صنعت کشاورزی برای دفع آفت ها و از بین بردن علف های هرز از سرکه چوب استفاده می شود.
مراحل تولید زغال لیمو
مراحل تولید زغال لیمو به روش صنعتی، کمی با مراحل تولید سایر انواع زغال متفاوت است. در این فرآیند باید از مواد اولیه صنعتی نیز استفاده شود. همانطور که گفته شد برای تولید زغال لیمو باید از چوب درختانی استفاده شود که محکم بوده و ترک نداشته باشند.
پس از انتخاب چوب، مرحله پخت بسیار حائز اهمیت است. وابسته به نوع چوب انتخابی و ضخامتی که دارد، پخت آنها می تواند بین 24 تا 40 ساعت طول بکشد و در ضخامت های بالاتر ممکن است به 50 ساعت نیز برسد. در ادامه مراحل پخت زغال لیمو را بیان می کنیم.
- مرحله اول تولید زغال لیمو، پخت و ست شدن چوب ها تحت خلا و دمایی است که توسط تابلو فرمان بیرون کوره، قابل تنظیم است.
- در این مرحله سرکه گیری اولیه از چوب یا همان اسیدزدایی انجام می شود. این فرآیند نیز دمای مخصوص به خود را دارد.
- این مرحله شامل اسیدزدایی چوب با خلوص 60 درصد به همراه کربونیزاسیون اولیه تا دمای 200 درجه می باشد. در این مرحله رنگ سرکه خروجی و همچنین رنگ لایه خارجی چوب های موجود در کوره، قهوه ای می شود.
- در چهارمین مرحله، گاز وارد فیلتر شده و فرآیند کندانسیون یعنی تبدیل گاز به مایع انجام می شود. تا گاز موجود در زغال تخلیه شده و باعث آلودگی محیط زیست نگردد. در این مرحله کربونیزاسیون که یکی از مهم ترین مراحل تولید زغال لیمو است، تقریبا به انتها می رسد.
- در این مرحله از فرآیند، گاززدایی زغال به اتمام می رسد و مرحله انتهایی کربونیزاسیون آغاز می شود. این به معنی ورود به دامنه دمایی زغال سفید است. در این زمان علائم خاصی از دریچه خروجی کوره خارج می شود که در طول روز با چشم غیرمسلح قابل دیدن و تشخیص دادن نیست.
چند روز زمان برای تولید زغال لیمو لازم است؟
تولید زغال لیمو به روش های صنعتی و سنتی در مدت زمان بسیار متفاوتی انجام می شود. به طوری که در روش سنتی این فرآیند بین 18 تا 25 روز طول می کشد اما در روش صنعتی فقط 3 روز زمان می برد. این نکته، به خودی خود یک مزیت مهم برای تولید زغال لیمو به روش صنعتی می باشد.
سود تولید زغال لیمو چقدر است؟
در کشور های خاورمیانه استفاده از قلیان بسیار رایج است. به علاوه کباب یکی از غذاهای پرطرفدار در این مناطق می باشد. بنابراین مصرف زغال برای موارد ذکر شده در این نواحی، بسیار زیاد است. همین دلیل افراد زیادی راه اندازی خط تولید زغال را به عنوان شغل و منبع درآمد خود انتخاب کرده اند.
در ایران به دلیل وجود منابع چوب فراوان، تامین مواد اولیه زغال کار راحتی بوده و میزان فروش زغال نیز بالا می باشد. بنابراین می توان سود خوبی از این کسب و کار به دست آورد. صادرات زغال در ایران نیز امری رایج بوده، چرا که هزینه گمرک به محصول زغال تعلق نمی گیرد و کشور های همسایه ایران مصرف زغال بالایی دارند.
در پایان باید گفت راه اندازی خط تولید زغال لیمو می تواند یک روش بسیار مناسب برای کسب درآمد و سرمایه گذاری شما باشد. شرکت سازه ابتکار ارشد تدابیری برای شما عزیزان در نظر گرفته است تا بتوانید به راحتی و با کمترین هزینه کسب و کار خود را راه اندازی کرده و به درآمد بالا برسید. تهیه مواد اولیه و خرید محصول نهایی از طریق ما انجام شده و فقط کافی است شما دستگاه مورد نیاز را خریداری کرده و فرآیند تولید را مدیریت کنید. جهت دریافت از طریق تماس با کارشناسان ما اقدام کنید.