کوره صنعتی چیست؟ انواع کوره صنعتی و کاربرد آن
کوره صنعتی چیست؟ انواع کوره صنعتی و کاربرد آن
آنچه در خصوص کوره صنعتی می خوانید:
- کاربرد کوره صنعتی چیست؟
- انواع کوره های صنعتی
- کوره صنعتی بوته ای
- کوره مقاومتی
- کوره القایی
- کوره قوس الکتریکی
کوره های صنعتی، بخش مهمی از صنایع را در همه کشورها تشکیل میدهند. عملکرد مفید این تجهیزات سبب شده است که روشهای مختلفی برای تولید و کارآیی آنها به وجود آید. با استفاده از کوره صنعتی میتوان دما را نسبت به محیط بسیار بالاتر برد.
در واقع در صنعت روشهای مختلفی وجود دارد که دما نسبت به محیط بالاتر رود. اما برای انجام این کار، بیشترین استفاده از کورههای صنعتی صورت می گیرد. در نتیجه این تجهیزات قادر هستند با دقت بهتری دما دهی را انجام دهند. سادهترین شکل کورههای صنعتی که در آزمایشگاهها و بسیاری از مراکز از آن ها استفاده میشود، آون نام دارد که قادر است دما را تا حتی حدود ۶۰۰ درجه سانتیگراد بالا ببرد. در این مقاله قصد داریم به طور کامل در مورد اینکه کوره صنعتی چیست، انواع آن و کاربرد کوره صنعتی صحبت کنیم.
کاربرد کوره صنعتی چیست؟
کوره صنعتی یکی از ابزارهای مورد استفاده به خصوص در صنعت ریخته گری است. شکل و ساختار این کورهها با توجه به انواع آنها متفاوت است. معمولاً درون کوره های صنعتی ممکن است از ۱۵ تا ۲۰ متر فضا باشد. همینطور از کوره های صنعتی برای مایع و مذاب کردن برخی از مواد سخت استفاده میشود.
کوره های صنعتی کاربردهای مختلفی همچون سوزاندن، ساخت شیشه و انجام واکنش های شیمیایی دارند ولی به طور کلی کار آنها انتقال گرمای حاصل از یک سوخت به یک ماده است.
از کوره صنعتی در صنایع بسیاری استفاده می شود. در ریخته گری، تولید زغال فشرده و بسیاری دیگر از صنایع از کوره صنعتی استفاده می شود. کوره های صنعتی حتی قادر هستند دما را تا ۱۵۰۰ درجه سانتیگراد بالا ببرند. برخی از انواع کوره های صنعتی مانند کوره الکتریکی وجود دارند که ساختار بسیار حرفهای و منحصر به فردی دارند.
معمولاً کوره های صنعتی ساختار بزرگی دارند و در ابعاد وسیع تولید میشوند. همچنین تلاش بسیار زیادی به کار گرفته شده است تا این کورهها ایمن باشند و دما را به شکل کنترل شده بالا ببرند. عمده فعالیتهای کوره صنعتی در صنایع مختلف بر اساس مذاب کردن فلزات و افزایش دماست. اما از برخی کورههای کوچکتر برای گرم کردن مواد شیمیایی در آزمایشگاهها نیز استفاده میشود. این کورههای کوچک اندازه محدودی دارند و ظرفیت آنها نیز کمتر است. علاوه بر این، قادر نیستند دما را از حد معینی بالاتر ببرند.
انواع کوره های صنعتی
همانطور که پیش تر گفته شد، از کوره های صنعتی در موارد زیادی همچون تبدیل بریکت زغال به محصول زغال فشرده کاربرد دارد که در ادامه به برری انواع آن خواهیم پرداخت.
در ادامه پاسخ به این سوال که کوره صنعتی چیست، اگر به شکل دقیق به ساختار کوره های صنعتی نگاه کنیم، متوجه میشویم که هیچکدام مشابه یکدیگر نیستند. زیرا هر کدام بر اساس فعالیت و عملکردی که دارند، ساخته شدهاند و شرایط و ویژگیهای آنها کاملاً متفاوت است.
اگر بخواهیم کوره های صنعتی را براساس استفاده ای که از آنها می شود، تقسیم بندی کنیم، کوره صنعتی زغال یکی از انواع کورههای صنعتی هستند که کاربردهای بسیار زیادی دارند. این کورهها سالیان طولانی است که مورد استفاده قرار میگیرند. کوره های زغال، بسیار ایمن هستند و هزینه کار کردن با آنها بسیار مناسب است.
همچنین کوره های صنعتی زغال، سرعت بسیار زیادی برای تولید زغال دارند. شما می توانید با استفاده از چوبهای کوچک یا انواع خاک اره، کوره صنعتی و دستگاه زغال فشرده، به راحتی از تولید این نوع زغال، درآمد کسب کنید.
در ادامه این مطلب با عنوان کوره صنعتی چیست؛ انواع کوره های صنعتی را براساس کارکردشان تقسیم بندی و بررسی میکنیم.
- کوره صنعتی بوته ای
یکی از انواع کوره های صنعتی، کوره بوتهای نام دارد. از سالیان قبل از این کوره در صنعت استفاده میشد. نحوه کار کردن با کوره بوتهای بسیار راحت است و به دلیل اینکه در زمانهای بسیار دور شکل و ساختار آن طراحی شده است، دچار پیچیدگی خاصی نیست.
یکی از ویژگیهای کوره بوتهای این است که درون آن از برخی از موادی استفاده میشود که ضد آتش هستند و به اصطلاح به آنها مواد نسوز گفته میشود. از مواد نسوز برای کف کوره استفاده میشود تا زمانی که فلزات روی کف کوره قرار میگیرند، واکنش خاصی انجام نشود.
برخی از فلزهای گران قیمت در این نوع کوره صنعتی به دمای بسیار بالا رسیده و به شکل مذاب در میآیند. با توجه به کارآیی گستردهای که این نوع کورهها دارند، قیمت آنها کاملاً مناسب است.
- کوره مقاومتی
کوره های مقاومتی نوعی از کوره های صنعتی هستند که با استفاده از جریان الکتریسیته کار میکنند. برای اینکه دمای کوره مقاومتی بالاتر برود، باید از جریان الکتریسیته استفاده کرد. نیروی برق از طریق مکانیسم خاصی دمای کوره را بالاتر میبرد و در مرحله بعد باعث میشود کوره مقاومتی شروع به کار کند.
یکی از ویژگیهای برتر کوره مقاومتی که آن را نسبت به سایر محصولات متمایز میکند، این است که دقت دمایی این نوع کوره بسیار بالاست. همچنین افزایش دما یا کاهش دما، کاملاً قابل تنظیم است. البته این کورهها معایبی نیز دارند و آن هم مصرف انرژی بسیار زیاد است.
- کوره القایی
کوره القایی با استفاده از میدان مغناطیسی فعالیت خود را انجام میدهد. سرعت کوره القایی نسبت به سایر کوره های صنعتی بالاتر است. همچنین به شکل پیوسته فرآیند افزایش دما و گرم کردن مواد را انجام میدهد. هنگامی که دما افزایش مییابد، با استفاده از جریان مغناطیس مولکولهای جسم مورد نشر که درون فضای کوره القایی قرار گرفتهاند، متحرک میشوند. در نتیجه به مرور زمان و با حرکت مولکولها، فاز جامد به فاز مایع تغییر پیدا میکند. برای اینکه ویژگی مواد مذاب تغییر کند یا به شکل دیگری تولید شود، فقط باید از تغییر جهت جریان مغناطیسی استفاده کرد.
به راحتی جریان مغناطیسی را به جهتهای مختلفی تغییر میدهند و به شرایط دلخواه خود میرسانند. زمانی که صنعت مورد نظر قصد داشته باشد که ترکیبی از چند فلز را ایجاد کند، از کوره القایی استفاده میکند. علاوه بر این که این کوره به وفور در صنعت مورد استفاده قرار میگیرد، مزایای بسیار زیادی نیز دارد و دارای معایبی نیز میباشد. مثلاً هنگامی که چند ماده مذاب فلزی با یکدیگر ادغام میشود، ممکن است برخی از عوامل خارجی مثل گرد و غبار یا ناخالصیهای درون فضای محیط کوره، القایی وارد آن شوند و میزان ناخالصی آن را افزایش دهند.
- کوره قوس الکتریکی
در ادامه مبحث کوره صنعتی چیست به بررسی یکی دیگر از انواع کوره های صنعتی یعنی کوره قوس الکتریکی میپردازیم. در واقع اساس کار این نوع کوره های صنعتی با استفاده از پیلهای الکترودها هستند. برای انجام این کار ابتدا فلز مورد نظر که باید ذوب شود را انتخاب میکنند. سپس الکترود را روی سطح بالایی آن قرار میدهند. در واقع الکترودها در دو طرف فلز قرار میگیرند. سپس مانند عملکرد یک پیل الکتروشیمیایی جریان برق از میان آنها عبور میکند.
با استفاده از عبور جریان برق به مرور کوره قوس الکتریکی، گرم میشود، دما در اطراف فلز افزایش پیدا کرده و باعث ذوب شدن آن میشود. کوره قوس الکتریکی نیز مانند کوره القایی سرعت بسیار بالایی در ذوب مواد دارد. همچنین به سرعت گرم میشود و در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. به علت اینکه دمای این نوع کوره قوس الکتریکی بسیار بالاست، همه فلزات را نمیتوان درون آن قرار داد. زیرا فلزات نقطه ذوب متفاوتی دارند. بنابراین با توجه به نوع فلز باید از این کوره استفاده کرد.
در این مقاله به مبحث کوره صنعتی چیست به طور کامل صحبت شد. امروزه با توجه به اینکه صنایع بیشتر از قبل نیاز به مذاب کردن فلزات مختلف دارند، مصرف کورههای صنعتی افزایش پیدا کرده است. کوره های صنعتی با توجه به ویژگیها و نحوه عملکرد خود، قیمتهای متفاوتی دارند. همچنین هر صنعت باید با توجه به مکانیسم تولید مواد مذاب یا نوع فلزی که مورد استفاده قرار میگیرد، یک نوع کوره را انتخاب کند.